Lodaer Img

Looptraining met de C-MILL

Weer leren lopen na een beroerte, heupbreuk of amputatie kan een stuk functioneler met een nieuwe loopband. De zogeheten C-Mill is ontwikkeld door de Vrije Universiteit en heeft zijn weg gevonden naar onze neuropraktijk.

Losliggende stoeptegels, een bananenschil, plassen water. Dit zijn gevaarlijke situaties voor mensen die na een ongeval of operatie weer goed moeten leren lopen. Tot nu toe bestond er geen middel in de revalidatiepraktijk om het lopen in deze situaties systematisch te trainen. Dit betekende dat revaliderende patiënten lange tijd een hoger risico liepen om te vallen en daar ook een sterke angst voor voelden. Met een nieuwe loopband, de C-Mill, kunnen patiënten functionele stapaanpassingen wél veilig oefenen.

Het fundamentele onderzoek van de Vrije Universiteit  naar bewegen op beeld en geluid lag aan de basis van de loopband. Met een beamer wordt op het loopvlak van de band bijvoorbeeld een bospad met kuilen en boomwortels geprojecteerd. De techniek van de band maakt het mogelijk dat het obstakel precies verschijnt op de plek waar de patiënt zijn voet enkele passen verder zou neerzetten. Hij wordt met deze oefening getraind om het obstakel te ontwijken en voorbereid om weer met vertrouwen de straat op te gaan.

Nieuwe C-Mill uitermate geschikt voor wandel-en hardloopanalyse
Sinds de zomer van 2014 beschikt neuropraktijk Boot en Broersen over de allernieuwste editie van de C-Mill. Op deze nieuwe versie zitten diverse camera’s bevestigd, zodat er een zeer gedetailleerd beeld van het looppatroon geanalyseerd kan worden. Door de combinatie van video-analyse en de onderzoeksgegevens van de C-MILL zoals het verschil in belasting tussen het linker been en het rechter been tijdens wandelen of hardlopen kunnen overbelastingsblessures eindelijk aan het licht komen. Hierdoor kan de behandeling nog beter worden ingesteld.