Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van het hele lichaam. In het eerste gespek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoe lang ze bestaan en wanneer de klachten toe- of afnemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld. Ook worden de gewrichten met specifieke bewegingen onderzocht.

Na het stellen van de diagnose, wordt er een behandelplan opgesteld. De manueeltherapeut probeert de bewegelijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Ook kan de therapeut de behandeling aanvullen met manipulaties, beter bekend als kraken. 

Wanneer manuele therapie?

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten:

•      Hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.

•      Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen.

•      Rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn.

•      Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen.

•      Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van           de nek.

•      Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Verwijzing en vergoeding

U kunt overleggen met uw huisarts of specialist of manuele therapie in uw geval gewenst is. De tarieven zijn wettelijk geregeld. Bij de meeste ziektekostenverzekeraars zal een vergoeding van de kosten voor het bezoek aan een geregistreerde manueeltherapeut, geheel of gedeeltelijk, in het verzekeringspakket zijn opgenomen.

De manueeltherapeut

Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Deze opleiding duurt gemiddeld vijf jaar. De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) is de beroepsinhoudelijke vereniging voor manueel therapeuten in Nederland. De beroepsvereniging NVMT stelt hoge eisen aan het vakmanschap en de kunde van haar leden, bijvoorbeeld via bij- en nascholing. Ga dus bij voorkeur naar een geregistreerd manueeltherapeut.

 

Diciplines


Schoudertherapie

Schouderklachten komen dus veel voor. Het schoudergewricht is een van de meest gecompliceerde gewrichten van het lichaam om te onderzoeken en te behandelen dat komt door zijn bouw. . Lees verder

 
 


Handtherapie

Handtherapie wordt uitgeoefend wanneer iemand klachten heeft aan de arm, pols of hand. Delen van het lichaam die veel gebruikt worden in het dagelijks leven. Beperkingen aan de hand zijn direct merkbaar met werken, sporten, zelfverzorging en andere dagelijkse activiteiten.

Lees verder


 
 

Manueeltherapeuten

Wilt u een afspraak maken met de manueeltherapeut?

Bel naar 0252-421147 of stuur een mail naar info@bootenbroersen.com