Lodaer Img

Manuele therapie

Manuele Therapie: Herstel en Stabilisatie van Gewrichten

Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode die zich richt op gewrichten in het hele lichaam. Het eerste consult met de manueeltherapeut omvat vragen over het ontstaan en de aard van de klachten, het tijdsverloop en factoren die de klachten beïnvloeden. Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld. Ook worden de gewrichten met specifieke bewegingen onderzocht.

Na het stellen van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld. De manueeltherapeut probeert de beweeglijkheid te herstellen of overmatige beweging te stabiliseren, door middel van training. Manipulaties, kunnen ook worden toegepast als aanvulling op de behandeling.

Wanneer manuele therapie?

Over het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die niet alleen gepaard gaan met pijn, maar ook met verminderde beweeglijkheid van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar, zoals: verbeterde gewrichtsfunctie, houding en soepelere beweging.

Voorbeelden van klachten die geschikt zijn voor manuele therapie:

  • Hoofd- en nekpijn met beperkte beweging van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Lage rugklachten, mogelijk met uitstralende pijn naar de benen
  • Duizeligheid veroorzaakt door bewegingen van de nek
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Verwijzing en vergoeding

Overleg met uw huisarts of specialist om te bepalen of manuele therapie geschikt is voor uw situatie. Tarieven zijn wettelijk geregeld, en de meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten voor een bezoek aan een geregistreerde manueel therapeut.

De manueeltherapeut

Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut met aanvullende opleiding in manuele therapie (duur 3 jaar). De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) stelt hoge eisen aan vakmanschap en kunde van haar leden. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in klachten van de wervelkolom en ledematen, met extra kennis over het menselijk lichaam en de wervelkolom bewegingen. Met deze expertise beoordeelt en behandelt de manueel therapeut uw klacht, waarbij een gepersonaliseerde aanpak wordt gekozen die het beste past bij uw specifieke klachten.Manuele therapie patiënteninformatie

Heeft u binnenkort een afspraak met een manueel therapeut vanwege hoofd- en/of nekpijn? De therapeut past behandeltechnieken toe, zoals mobiliseren, manipuleren en oefeningen. Dit zijn veilige behandeltechnieken. Graag informeren we u over de behandeling en voorzorgsmaatregelen die de manueel therapeut neemt. In deze informatiebrief leest u wat mobiliseren en manipuleren is en waarom de manueel therapeut extra voorzorgsmaatregelen neemt voordat hij u gaat behandelen.

Team Manuele Therapie:


Wilt u een afspraak maken met de manueeltherapeut?

Bel naar 0252-421147 of stuur een mail naar info@bootenbroersen.com