In onze praktijk zien wij vaak cliënten met ontstekingen. Maar wat is een ontsteking precies? Een ontsteking is een beschermende reactie van lichaamsweefsel op een schadelijke prikkel. Het is een natuurlijke reactie en het is het startschot van herstel. Zonder ontsteking geen herstel! Het ontstekingsproces duurt vaak enkele dagen, waarna het overgaat in het daadwerkelijk herstellen van het weefsel dat enkele weken kan duren. Maar wat als de ontsteking na enkele dagen nog niet over gaat, wat kan hier de reden van zijn? Overbelasting of verkeerde belasting, stress of een niet juiste balans van voedingsstoffen in het lichaam kunnen hier een rol in spelen. Hieronder tips hoe je het ontstekings- en herstelproces na bijvoorbeeld een operatie, een slijmbeursontsteking, een peesontsteking of een gewrichtsontsteking positief kan beïnvloeden.
Beweging
Beweging heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem. Nuchter bewegen in het bijzonder. Nuchter bewegen betekent bewegen na het opstaan voordat je wat gaat eten. Er worden hierbij stoffen aangemaakt die de ontsteking positief beïnvloeden. Belangrijk is dat je een beweegvorm zoekt die binnen jouw pijngrens valt, zodat je jezelf niet overbelast. Stel je hebt last van je been, dan zou je bijvoorbeeld kunnen opdrukken. Heb je last van je armen, dan is het verstandiger om te wandelen of been oefeningen te doen.
Stress/ontspanning
Indien je lijf in de ‘stress-stand’ staat heeft het geen tijd om lichaamsweefsel te herstellen. Het is van belang om regelmatig ontspanningsmomenten te hebben en te investeren in goede slaap. Op deze momenten kan het lichaam zijn energie steken in het herstellen van lichaamsweefsel. Probeer bijvoorbeeld eens 3x per dag rustig je ademhaling te volgen. Lukt het jou om je uitademing langer te maken dan je inademing?
Voeding
Voeding kan een effect hebben op het herstelproces, zowel positief als negatief. Voeding die een negatieve invloed heeft op een ontsteking is suikerrijk voedsel, gefrituurd voedsel en alcohol. Voeding die een positieve invloed heeft op een ontsteking is kurkuma, gember, groene thee, groene bladgroente, knoflook en bessen.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de balans tussen omega 6 en omega 3 vetzuren. Omega 6 zit met name in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie. Maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Omega 3 zit vooral in vette vis, zoals zalm, makreel, haring, kabeljauwlever, ansjovis en sardientjes. Geschat wordt dat de verhouding tussen omega 6 en omega 3 vetzuren in de westerse voeding ongeveer 20:1 is. Dit komt omdat veel omega 6 vetten in bewerkt voedsel zitten zoals kant en klare soepen, pakjes en zakjes voor de bereiding van eten. Maar ook in koek, chips en taart.
Een verhouding omega 6:omega 3 die wenselijker is, is 1:1 tot 5:1. Om de balans te herstellen is het dus belangrijk om de inname van voeding met omega 6 te minderen en meer omega 3 voeding tot je te nemen.
Supplementen
Wanneer kan je aan supplementen denken om je herstel te bevorderen? Supplementen kunnen een positieve invloed hebben op herstel, hierbij kan je denken aan omega 3, antioxidanten of een curcuma supplement. Maar bij het adviseren van supplementen is het van belang dat er naar het totaalplaatje gekeken wordt. Waar zit de ontsteking? Hoe is het voedingspatroon van iemand? Is er veel stress? Al deze factoren spelen een rol in het wel of niet adviseren van bepaalde supplementen.
Heb je vragen hierover? Kom gerust langs in de praktijk of stel je vraag aan je behandelend therapeut.
Wij wensen jou een goed herstel!