Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Oedeem kan in het gehele lichaam ontstaan, van de enkels tot aan het gezicht. Er is een verstoord evenwicht tussen de aanvoer en het afvoer van vocht.
Ophoping van vocht kan tot vervelende gevolgen leiden. Er kan een bewegingsbeperking ontstaan, pijnlijke lichaamsdelen, zwaar/gespannen of tintelend gevoel, verslechterde functie van spieren en gewrichten of het vergroot de kans op een infectie. Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie die er op gericht is om oedeem af te voeren.

Het vasthouden van vocht kan verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld een oncologische behandeling, ongeval, operatie, bestraling, overgewicht, verstopte ader, beschadiging of blokkade van de lymfevaten, hartfalen of nierziekten. In sommige gevallen is ophoping van oedeem aangeboren.

Het is belangrijk om vroegtijdig te starten met oedeemtherapie, dan is de kans groter dat de klachten verminderd kunnen worden. Er zijn verschillende manieren om oedeem te behandelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn;

  1. Voorlichting en advies
  2. Manuele lymfedrainage
  3. Lymftaping 
  4. Ademhalingstechnieken
  5. Compressie
  6. Oefentherapie

De oedeemfysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut. De oedeemfysiotherapeut heeft hiervoor een extra opleiding gedaan om specifieke kennis op te doen. In onze praktijk werkt Maite Rodal Soliño en Jessica Romijn als oedeemfysiotherapeut. Bij de eerste afspraak zal er een intake worden afgenomen om een indruk te krijgen van de mogelijkheden en beperkingen die iemand op dat moment heeft. Daarna wordt er samen een individueel behandelplan opgesteld. Als u een verwijzing van de huisarts of specialist heeft gekregen, neem deze dan mee. 

 

Vergoeding oedeemfysiotherapie
De behandelingen bij de oedeemfysiotherapeut vallen (net als bij de algemene fysiotherapeut) niet binnen de basisverzekering, bij een chronisch traject is dit vanaf de 21e behandeling wel het geval.

Team Oedeemtherapie

Wilt u een afspraak maken met de oedeemtherapeut?

Bel naar 0252-421147 of stuur een mail naar info@bootenbroersen.com