Lodaer Img

Artrose | GLA:D

Wat is artrose? 

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waar veel mensen in Nederland, maar ook wereldwijd, klachten van ondervinden. Ten onrechte wordt het vaak simpelweg beschreven als ‘slijtage’, maar er komt veel meer bij kijken. Kort samengevat is artrose een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen langzaam achteruitgaat. Hierdoor vinden er veranderingen in het gewricht plaats. Zo kunnen er veranderingen ontstaan in het bot, kan het gewrichtskapsel geïrriteerd raken en kunnen er periodiek gewrichtsontstekingen optreden. 

Symptomen en het beloop 

Patiënten met artrose ervaren vaak herkenbare klachten, waarbij pijn, (start)stijfheid, een verminderde beweeglijkheid of een veranderende stand van het gewricht veelvoorkomend zijn. Deze symptomen kunnen in meerdere gewrichten voorkomen, maar veelal in de heupen, knieën, duimen of vingers. Over de oorzaak van artrose is nog veel onduidelijk, maar wel blijkt dat verschillende risicofactoren het beloop beïnvloeden. Deze factoren zijn uiteraard persoonsgebonden, maar hierbij kunt u onder andere denken aan overgewicht, standsafwijkingen van het gewricht, spierzwakte en gebrek aan beweging. 

Al met al kan worden gesteld dat artrose een complexe aandoening is, die enorme impact kan hebben op uw dagelijks leven. Wanneer u last heeft van deze klachten zijn er verschillende opties die u zelf kunt ondernemen om het beloop te beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van overgewicht en in beweging blijven. Ook kan het een aanvulling zijn om gebruik te maken van fysiotherapie, zodat wij samen met u de belastbaarheid in kaart kunnen brengen. 

Behandeling middels het GLA:D behandelprogramma 

In onze praktijk is uw hulpvraag ons uitgangspunt. Tijdens de intake bespreken we de klachten die u door de artrose ervaart en onderzoeken we de spierkracht, balans en het uithoudingsvermogen. Uiteindelijk bespreken we samen welke doelen u wilt bereiken en welke behandelmogelijkheden bij uw situatie passen. Bij Boot & Broersen streven wij ernaar om mee te gaan met de meest recente en evidente ontwikkelingen. Voor het behandelen van heup- en knieartrose maken wij daarom gebruik van het GLA:D-programma. Deze wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethode is in 2020 overgekomen uit Denemarken. GLA:D staat voor ‘Good Life with osteoArthritis in Denmark’ en is gebaseerd op meer dan 10 jaar onderzoek. Nederland is het 10e land waar dit behandelprogramma wordt ingezet om patiënten met artrose te behandelen. Het GLA:D-programma bestaat uit voorlichtingssessies, waarin u meer leert over artrose, het belang van bewegen en hoe om te gaan met uw pijn en klachten. Daarop aansluitend richt het oefenprogramma zich op het versterken van de spieren, de stabiliteit en het verbeteren van de mobiliteit van de gewrichten. Onze gecertificeerde fysiotherapeuten Shelley en Niels zullen samen met u het oefenprogramma opstellen, waarin uiteraard uw belastbaarheid en hulpvraag centraal blijven staan. 

Informatiebronnen 

Wilt u meer informatie lezen over artrose of over het GLA:D behandelprogramma, dan kunt u dat vinden op onderstaande websites:

Team Artrose | GLA:D

Wilt u een afspraak maken met de Artrose | GLA:D fysiotherapeut?

Bel naar 0252-421147 of stuur een mail naar info@bootenbroersen.com