Flyer eerstvolgende cursus 2024

avondOnderwerpenDoor wie
1● Uitleg van de zintuigen en hun werking.
● Uitleg van de drie breinen (reptielenbrein / zoogdierenbrein / mensenbrein).
Astrid / Erika
2● Emotieregulatie.
● Slapen en slaapproblemen bij kinderen met prikkel-verwerkingsproblemen (o.a. slaapcyclus / inslapen en doorslapen / gebruik van melatonine
Astrid / Erika      
3● Uitleg over de 4 verschillende domeinen (prikkelzoeker / gebrekkige registratie / prikkelvermijder / gevoeligheid voor prikkels).
● Prikkeldrempel en prikkelfilter.
Astrid / Erika
4● Prikkelmeter
● Zintuigenkaart
● Matrixmodel
● Voeding / orthomoleculair.
Astrid / Erika

  • Nieuwe cursussen starten op:
  • 29 Januari 2024 ’s avonds om 20:00u (gevolgd door 5, 12 en 26 februari)
  • 8 April 2024 ‘s avonds om 20:00u (gevold door 14 en 22 april en 13 mei)

Wat kunt u verwachten van de cursus en welke onderwerpen komen aan bod?

In het kort kunt u dat hieronder lezen.

1e avond

In de eerste bijeenkomst zullen we uitleg geven over alle zintuigen die wij hebben en hun werking. Daarna geven we uitleg over de drie verschillende breinen (reptielenbrein / zoogdierenbrein / mensenbrein) en hun samenwerking. Welk brein zorgt voor emotieregulatie en met welk brein leer je het best. Wat gebeurt er als 1 brein even de overhand heeft en wat voor effect heeft dat.

Het laatste stuk zullen we een aantal situaties van alle dag bespreken. Bijvoorbeeld; je komt thuis van je werk, je bent vermoeid en thuis wil iedereen meteen van alles van je). Wat doet dat met je, wat is je reactie en………wat zou je anders kunnen/willen doen.

2e avond

In deze bijeenkomst gaat het over emotieregulatie. Wat gebeurt er met jou als je kind een woedebui krijgt? Welke emotie of reactie brengt dat bij jou? En waarom reageer je op een bepaalde manier? Waar komt deze emotie of reactie vandaan en zou het helpend zijn voor jou en je kind als dit op een andere manier gaat?

Een veel gehoord probleem dat wij als therapeuten horen bij kinderen met prikkelverwerkingsproblemen is het slapen. Vaak is het inslapen lastig of het doorslapen en

komen kinderen een paar keer per nacht uit bed. Algemene informatie over slapen/slaapcyclus/slaapuren ed. komen aan bod en wat kun je als ouder doen om je kind beter te laten slapen?

3e avond

Als je kijkt naar het verwerken van informatie kun je dit grofweg in 4 domeinen indelen. Het is niet zo dat je altijd in 1 domein valt. Dat kan verschillen. De ene persoon is meer een prikkelvermijder, terwijl de ander juist een prikkelzoeker is. De ene persoon moet eerst even op gang komen, terwijl de ander alles meekrijgt. Waar zou je jezelf willen neerzetten en waar zit je kind? En werken alle domeinen wel goed samen met elkaar of zitten daar uitdagingen in?

Het tweede deel gaat over de prikkeldrempel. Wat is er nodig om bijvoorbeeld op gang te komen en wat is er juist nodig om meer tot rust te komen? Tevens zal het prikkelfilter aan bod komen. Kan je kind of jijzelf belangrijke en onbelangrijke informatie altijd filteren of gaat dit wel eens mis?

4e/Laatste avond

Deze laatste bijeenkomst zal de prikkelmeter aan bod komen. Wanneer zet je deze in en welke past het beste bij jouw kind? Ook zal een deel over voeding gaan. Welke invloed hebben verschillende producten /voedingsmiddelen op de prikkelverwerking?

Het matrixmodel wordt uitgelegd en het gebruik van de zintuigen kaart. Per zintuig bekijken we wat activerend is en wat regulerend is.

Astrid Cederhout en Erika de Kooker