Start; maandag 10 oktober van 20.00-21.30 uur.

Datum Onderwerpen Door wie
10
oktober
Uitleg van de zintuigen en hun werking. Uitleg van de drie breinen (reptielenbrein / zoogdierenbrein / mensenbrein). Praktisch: casus. Astrid / Erika
17
oktober
Emotieregulatie. Prikkeldrempel en prikkelfilter. Majuschka Astrid / Erika      
24
oktober
Geen bijeenkomst vanwege de herfstvakantie.  
31
oktober
Uitleg over de 4 verschillende domeinen (prikkelzoeker / gebrekkige registratie / prikkelvermijder / gevoeligheid voor prikkels). Prikkelmeter. Astrid / Erika
7 november Slapen en slaapproblemen bij kinderen met prikkel-verwerkingsproblemen (o.a. slaapcyclus / inslapen en doorslapen / gebruik van melatonine). Voeding / orthomoleculair. Mark
14 november     Uitleg matrixmodel. Uitleg zintuigenkaart Astrid / Erika

Wat kunt u verwachten van de cursus en welke onderwerpen komen aan bod:

10 oktober

In de eerste bijeenkomst zullen we uitleg geven over alle zintuigen die wij hebben en hun werking. Daarna geven we uitleg over de drie verschillende breinen (reptielenbrein / zoogdierenbrein / mensenbrein) en hun samenwerking. Welk brein zorgt voor emotieregulatie en met welk brein leer je het beste. Wat gebeurt er als 1 brein even de overhand heeft en wat voor effect heeft dat.

In het tweede gedeelte zullen we een aantal situaties van alle dag bespreken. Bijvoorbeeld: je komt thuis van je werk, je bent vermoeid en thuis wil iedereen meteen van alles van je. Wat doet dat met je, wat is je reactie en………wat zou je anders kunnen/willen doen.

17 oktober

In deze bijeenkomst zal de psychomotorisch therapeut (Majuschka Pommerel) iets vertellen over emotieregulatie. Wat gebeurt er met jou als je kind een woedeaanval krijgt? Welke emotie of reactie krijg jij? En waarom reageer je op een bepaalde manier? Waar komt deze emotie of reactie bij jou vandaan en zou het helpend zijn voor jou en je kind als dit op een andere manier gaat. 

Het tweede deel gaat over de prikkeldrempel. Wat is er nodig om op gang te komen en wat is er nodig om meer tot rust te komen. Tevens zal de prikkelfilter aan bod komen. Kan je kind of jijzelf belangrijke en onbelangrijke informatie altijd filteren, of gaat dit weleens mis?

31 Oktober

Het verwerken van informatie kun je dit grofweg in 4 domeinen verdelen. Het is niet zo dat je altijd in 1 domein valt. Dat kan verschillen. De ene persoon is meer een prikkelvermijder, terwijl de ander juist een prikkelzoeker is. De ene persoon moet eerst even op gang komen, terwijl de ander zomaar overal aan begint. Waar sta jij en waar staat jouw kind? En werken alle domeinen wel goed samen, of zitten daar uitdagingen in.

Het tweede deel gaat over het inzetten van een prikkelmeter. Er zijn veel verschillende soorten. Welke past het best bij jouw kind?

7 November

Bij prikkelverwerkingsproblemen kan het slapen een probleem zijn. Vaak is het inslapen en/of doorslapen lastig en komen kinderen geregeld uit bed. Algemene informatie over slapen/slaapcyclus/slaapuren ed. komen aan bod en wat kun je als ouder doen om je kind beter te laten slapen.

In het tweede deel zal ook voeding aan bod komen. Mark Batenburg zal deze bijeenkomst leiden.  

14 november

In de laatste bijeenkomst wordt aan de hand van video’s het matrixmodel uitgelegd. Dit model geeft inzicht waar je kind op dat moment behoefte aan heeft en op welk moment je kind het beste kan leren.

In het tweede deel zullen we uitleg geven over de zintuigenkaart. Per zintuig bekijken we wat activerend en wat regulerend is. 

Hopelijk tot ziens op onze cursus!

Astrid Cederhout, Erika de Kooker, Majuschka Pommerel en Mark Batenburg