Lodaer Img

Oncologie-fysiotherapie

In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 100.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Inmiddels zijn er vele succesvolle behandelmogelijkheden. Veel patiënten krijgen te maken met vervelende bijwerkingen van de behandelingen, die invloed hebben op de kwaliteit van leven en het herstelproces. De klachten kunnen zich uiten in verminderde bewegelijkheid van gewrichten, verminderde spierkracht, conditieverlies, vermoeidheid, spanningsklachten, pijn, stug littekenweefsel, huidveranderingen en lymfoedeem. Fysiotherapie heeft een positieve invloed op deze klachten, in alle fasen van het ziekteproces. 

Jesse, Lisa, Denise, Marijke

De oncologiefysiotherapeut kan de patiënt bijstaan in de verschillende fases van de ziekte.

In de curatieve fase helpt de therapeut bij het beperken en bestrijden van conditie- en krachtsverlies en het verlichten van spanningsklachten. In deze fase is het belangrijk om actief te blijven. Fysiotherapie tijdens chemotherapie kan ervoor zorgen dat vermoeidheid minder lang aanhoudt en re-integratie bespoedigt. 

In de herstelfase gaat het om het herwinnen van de kwaliteit van leven, het (opnieuw) kunnen uitvoeren van de dagelijkse activiteiten en het herstellen van de bewegelijkheid, conditie en kracht. De oncologiefysiotherapeut stelt een trainingsschema en behandelplan op aan de hand van de hulpvraag van de patiënt. De oncologiefysiotherapeut kan helpen bij klachten als pijn, lymfoedeem en stug littekenweefsel. 

Wanneer genezing niet meer mogelijk is, komt de patiënt terecht in de palliatieve fase. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staat centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden en bij verschillende soorten klachten zoals pijn. 

In de terminale fase staat het comfort van de patiënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ook kunnen ademhalingsoefeningen verlichting geven bij pijn en benauwdheid. Dit alles om de kwaliteit van leven zo groot mogelijk te houden.

De oncologiefysiotherapeut

De oncologiefysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut. Hij/zij houdt zich bezig met het behandelen, coachen en begeleiden van patiënten tijdens of na de behandeling van kanker. De oncologiefysiotherapeut heeft hiervoor een extra opleiding gedaan om specifieke kennis op te doen. In onze praktijk is  dit Marijke Vink. Ook heeft de oncologiefysiotherapeut een signaleringsfunctie, dit betekent dat er gelet wordt op andere symptomen of klachten. Indien nodig zal een specialist uit een andere discipline ingeschakeld worden.

Zorgaanbieders oncologiefysiotherapie

Onze praktijk is aangesloten bij Oncologie Netwerk Fysiotherapie Kennemerland e.o. gespecialiseerd in oncologie om kennis met elkaar te delen, samen te werken, en op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen in de oncologiefysiotherapie. Meer informatie is te vinden op  www.oncologiekennemerland.nl

oncologiefysiotherapeut:

Marijke Vink

Wilt u een afspraak maken met de oncologiefysiotherapeut?

Bel naar 0252-421147 of stuur een mail naar info@bootenbroersen.com